«Να ζητήσει συγνώμη από τον Κυπριακό Λαό»

Ένας εκλεκτός φίλος και εξέχων μέλος της κοινωνίας της Πάφου μάς εξιστορούσε, προσφάτως, ένα πολύ χαρακτηριστικό διάλογο που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν, σε εκδήλωση στην επαρχία του. Το περιστατικό έλαβε χώρα μερικούς μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον κ. Χριστόφια και πριν από το θάνατο του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλο. Ρωτάει, λοιπόν, ο φίλος από την Πάφο τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρογιάν: «Γιατί ανέχεστε τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους αξιωματούχους του ΑΚΕΛ να ξεκινούν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους με τη φράση ‘βγάλαμε την Κύπρο από την γωνιά’; Δεν θεωρείτε ότι με τη φράση αυτή μειώνουν, πρωτίστως, το ΔΗΚΟ, αλλά και τον ίδιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο;» Η φερόμενη ως απάντηση του κ. Καρογιάν ήταν: «Γιατί είναι ψέματα; Ακόμα και όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να δει τον Τάσσο, του μήνυσε ότι θα τον δεχτεί, αφού πρώτα ζητήσει συγνώμη από τον Κυπριακό Λαό για τη συμπεριφορά του το 2004!»

Αν και, προσωπικώς, θεωρώ ατυχέστατη την απάντηση του προέδρου του ΔΗΚΟ, ενόψει εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, θα εστιαστώ στο «φαινόμενο» Γιώργος Παπανδρέου. Προφανώς, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε κάθε δικαίωμα να είναι πικραμένος από τη συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε να ανακοινώσει τη θέση του επί του σχεδίου Ανάν στις 7 Απριλίου 2004, λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμα του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την ιστορία, ο σημερινός επίδοξος πρωθυπουργός της Ελλάδας μας είπε, τότε, ότι «…Το ΝΑΙ θα είναι μια γενναία ιστορική, πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος…»

Δυστυχώς, ο υιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και εγγονός του «Γέρου της Δημοκρατίας», Γεωργίου Παπανδρέου, δεν έχει φανεί, μέχρι σήμερα, αντάξιος του επιθέτου το οποίο κουβαλάει, κυρίως, σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα και δη το Κυπριακό. Το τρίπτυχο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, ήταν «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση». Ο κυπριακός Ελληνισμός απαιτεί από τον Γ. Παπανδρέου να σεβαστεί τη Λαϊκή Κυριαρχία, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, και να πει ένα μεγάλο συγνώμη για την τότε συμπεριφορά του.

Σχόλια

Ο χρήστης gregoris είπε…
η διαδικασία της επανένωσης θα σε παρασύρει στο πέρασμα της τζιαι θα γυρέψεις υποχρεωτικά πολιτική στέγη στο αντι-ομοσπονδιακό σχήμα που θα συγκροτηθεί που τα υπολείμματα του ΔΗΚΟ τζιαι της ΕΔΕΚ,
νομίζω εν στην ακροδεξιά που ανήκεις έτσι τζιαι αλλιώς κ. Σενέκη...
Ο χρήστης Χρίστος Κ. Σενέκης είπε…
Θα προσπεράσω τους χαρακτηρισμούς και την ιδεολογική τοποθέτηση που μου προσάπτεις, γιατί μόνο η δράση του καθενός είναι ενδεικτικό της τοποθέτησής του στο πολιτικό φάσμα…

Η διαφορά μας έγκειται στο ότι εσύ υποστηρίζεις ότι μια ρατσιστική (λόγω διζωνικότητας) λύση θα επιφέρει την «επανένωση».

Η δική μου άποψη (που πιστεύω συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού) είναι ότι μόνο με λύση στην οποία θα αποκαθίστανται πλήρως (χωρίς περιορισμούς και ποσοστώσεις) οι τρεις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να επέλθει πραγματική επανένωση…

Σε ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες για να περιηγηθείς στο ιστολόγιό μου.

Συγχαρητήρια για την ενεργητικότητά σου, όπως αυτή προκύπτει από τα δυο ιστολόγια τα οποία διαχειρίζεσαι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου