Η επόμενη μέρα στην Ελλάδα θα είναι φιλοαμερικανική;

Η επιλογή του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για διενέργεια πρόωρων εκλογών αποτελεί πολιτική αυτοκτονία για τον ίδιο. Η άθλια οικονομική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τα σκάνδαλα και η ανυπαρξία ελπιδοφόρας πρότασης για το αύριο, καθιστούν βέβαιη τη συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Το μόνο ερωτηματικό στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου είναι αν θα κατορθώσει το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει το 41%, που θα του δώσει αυτομάτως και αυτοδυναμία, χωρίς να χρειαστεί η χώρα να μπει σε περίοδο ακυβερνησίας. Αφού το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η επόμενη μέρα στη ΝΔ. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, το βράδυ των εκλογών, είναι μεγάλη (πέραν των 3-4 μονάδων), τότε το πολιτικό μέλλον του κ. Καραμανλή δεν προοιωνίζεται ευοίωνο. Η θυγατέρα του πρώην πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, φαίνεται έτοιμη να ηγηθεί στη ΝΔ της επόμενης μέρας.

Οφείλουμε όμως εδώ να παραδεχτούμε ότι ο κ. Καραμανλής ανέβασε κατά πολύ τον πήχη στα Εθνικά Θέματα, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη. Όμως αν επιβεβαιωθεί το ανωτέρω σενάριο (πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και ηγέτιδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Μπακογιάννη) η στροφή προς φιλοαμερικανική κατεύθυνση και επιρροή είναι δεδομένη. Ήδη η προδιαγεγραμμένη εκθρόνιση του νυν πρωθυπουργού, προκαλεί «παρενέργειες» στη ΝΔ. Όπως για παράδειγμα η περίεργη στάση ευρωβουλευτών της ΝΔ, που την περασμένη εβδομάδα ψήφισαν στο Στρασβούργο υπέρ της κατασκευής μόνο του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο» (αμερικανικών συμφερόντων). Η ενέργεια των ευρωβουλευτών της ΝΔ έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη θέση του κ. Καραμανλή για δημιουργία του αγωγού «Σάουθ Στριμ», που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, καθιστώντας έτσι τη χώρα έναν υψηλής σημασίας ενεργειακό κόμβο.

Οι συνέπειες της φιλοαμερικανικής στροφής της Ελλάδας θα είναι καταστροφικές για τον κυπριακό Ελληνισμό. Με Πρόεδρο τον κ. Χριστόφια και «αντιπολιτευόμενο» τον κ. Αναστασιάδη εντός Κύπρου και την ίδια ώρα στην Ελλάδα πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου και αντιπολιτευόμενη την κ. Μπακογιάννη, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που απέρριψε το μοντέλο λύσης τύπου Ανάν, μένει χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Ίσως τώρα να είναι η ώρα των πολιτών να πάρουν πρωτοβουλίες. Η επανασύσταση της Κίνησης Πολιτών μπορεί να αποτελέσει ελπίδα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου