Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου

 


Νομοθετούμε σήμερα για να καλύψουμε ένα κενό στον νόμο.

Ένα νομοθετικό κενό που τυγχάνει ευρείας κατάχρησης από επιτήδειους.

 

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι η Υπηρεσία Ασύλου δύναται να χρησιμοποιεί ιατρικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ηλικίας ασυνόδευτου ανήλικου. Αν και εφόσον μετά τις γενικές δηλώσεις και τις συναφείς ενδείξεις παραμένουν εύλογες αμφιβολίες ως προς την ισχυριζόμενη ανηλικότητα του αιτητή διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση που, μετά τη διεξαγωγή της ιατρικής εξέτασης, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την ηλικία του αιτητή, τότε ενεργοποιείται το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και ο αιτητής θεωρείται ότι είναι ανήλικος.

 

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις που, ενώ υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες ως προς την ισχυριζόμενη ανηλικότητα του αιτητή, αυτός αρνείται να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση;

Το κενό που υπάρχει στον νόμο, για αυτές τις περιπτώσεις, επιτρέπει και πάλι την ενεργοποίηση του πλεονεκτήματος της αμφιβολίας υπέρ της ανηλικότητας.

Με αποτέλεσμα ένας αιτητής, που πιθανό να είναι ενήλικος, να διαμένει σε δομές φιλοξενίας με ανήλικους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ανηλίκων που συνυπάρχουν μαζί του. Και πέραν αυτού, να απολαμβάνει τα επιπλέον ειδικά δικαιώματα και παροχές που χορηγούνται σε ανήλικους, όπως είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, η χρηματοδότηση για νομική εκπροσώπηση, η εκπαίδευση και -το σημαντικότερο- το δικαίωμα σε επανασύνδεση με την οικογένειά του στη χώρα υποδοχής.

 

Με την προτεινόμενη νομοθετική αλλαγή, ουσιαστικά τερματίζουμε την κατάχρηση του πλεονεκτήματος της αμφιβολίας υπέρ της ανηλικότητας, στις περιπτώσεις που υπάρχει άρνηση του αιτητή να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση.

Σημειώνεται ότι η ιατρική εξέταση διενεργείται και θα διενεργείται μόνο στις περιπτώσεις που -εξαντλώντας όλα τα άλλα μέσα- παραμένει εύλογη αμφιβολία ως προς την ισχυριζόμενη ανηλικότητα του αιτητή.

 

Αυτή η νομοθετική παρέμβαση κρίνεται επιβεβλημένη γιατί, όπως έχω αναφέρει στην αρχή, διαπιστώνεται ευρεία κατάχρηση του νομοθετικού κενού που υπάρχει.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, που δόθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά την εξέταση του προς ψήφιση νομοθετήματος, το 60% όσων αποδέχθηκαν να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ψευδώς επικαλέστηκαν ανηλικότητα.

 

Συνεπώς, μια σοβαρή Πολιτεία, εναντίον της οποίας επιχειρείται τόσο μαζικά η εξαπάτησή της, με όλα τα συνεπακόλουθα, έχει υποχρέωση να βρει τους τρόπους να περιορίσει τη συγκεκριμένη κατάχρηση.

Και ρυθμίζοντας, σήμερα, το συγκεκριμένο νομοθετικό κενό, στέλνουμε το μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν στο μέλλον να εξαπατήσουν την κυπριακή Πολιτεία, ότι το έργο τους δεν θα είναι εύκολο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»