Ούτε θεοκρατικό αλλά ούτε και προεδροκρατικό

Έχει απόλυτο δίκαιο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όταν λέει ότι το κράτος της Κύπρου δεν είναι θεοκρατικό. Αλλά, βεβαίως, ούτε και προεδροκρατικό! Το κράτος της Κύπρου είναι, πρώτα και κύρια, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ. Από τον πρώτο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο, έχουμε όλοι το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.

Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται, εντόνως, με τις καυστικές πολιτικές τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου στο Εθνικό Θέμα. Δεν έδειξαν όμως την ίδια σπουδή για την πολιτική παρέμβαση του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου με στόχο να πνιγεί η δίκαιη εξέγερση των κατοίκων του Κάτω Πύργου. Προφανώς, η θεοκρατική παρέμβαση του μητροπολίτη Νικηφόρου βόλευε τους εραστές της «ευέλικτης» πολιτικής.

Άκρως υποτιμητική είναι η αναφορά του Προέδρου Χριστόφια για τα ποσοστά εκλογής του Αρχιεπισκόπου. Επιμελώς, ξεχνάει ότι και ο ίδιος (όπως και ο Αρχιεπίσκοπος) πέτυχε την εκλογή του στον δεύτερο γύρο, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος… Επίσης, σαν ποίημα έγινε στα χείλη των κυβερνώντων το ποσοστό που οδήγησε το Χριστόφια στο Προεδρικό. Ενώ, οι ίδιοι άνθρωποι αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία! Άραγε με τί ποσοστό θα γίνεται ένοικος του Προεδρικού ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος;

Ο εκνευρισμός του Προέδρου Χριστόφια στο συνέδριο των αποδήμων προήλθε και από την αναφορά του Αρχιεπισκόπου στην προδοτική ενέργεια των μελών της πλατφόρμας του ΝΑΙ να παρευρεθούν στο γάμο της κόρης του κατοχικού Ταλάτ, που γινόταν σε σφετερισμένη ελληνοκυπριακή περιουσία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ένιωσε έντονα την ανάγκη να λειτουργήσει ως δικηγόρος των Αναστασιάδη, Βασιλείου, Χατζηδημητρίου, Θεμιστοκλέους, Παπαπέτρου, Κυρίτση και των υπολοίπων που με την ενέργεια τους έδωσα υπόσταση στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο Ανάν για συγκεκριμένους λόγους: Γιατί διαλυόταν η Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργούνταν δύο νέα κρατίδια με εκ περιτροπής Πρόεδρο, δεν επέστεφαν οι πρόσφυγες, παρέμεναν έποικοι και τουρκικά στρατεύματα και διατηρούνταν τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Οι πιο πάνω πρόνοιες, δυστυχώς, μία προς μία γίνονται αποδεχτές από τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και τους εκπροσώπους μας στις ομάδες εργασίες. Δεν σημαίνει όμως ότι γίνονται αποδεχτές και από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, τον οποίο συνεχώς επικαλούνται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου