Ακούστε τί λένε τα «αδέρφια» μας

Η δημοσκόπηση, που παρουσίασε η εφημερίδα «Σημερινή» (19/08/2008), αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι «αδερφοί» μας Τουρκοκύπριοι λένε όχι στον έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό. Σχεδόν ένας στους δύο (43%) τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών, ενώ μερικοί (16%) επιθυμούν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης. Μόλις ένας στους δέκα Τουρκοκύπριους (12%) αποδέχεται λύση που θα προνοεί επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους. Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (76%) υποστηρίζει την παραμονή των Τουρκικών στρατευμάτων και το 62% θεωρεί ότι μέρος των εποίκων πρέπει να παραμείνουν και μετά τη «λύση».


Οι απαντήσεις που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι ήταν, άκρως, αναμενόμενες για όσους έχουν αμφιβολίες – ανησυχίες για το πολυδιαφημισμένο «καλό κλίμα», που προπαγανδίζουν καθημερινά ο Χριστόφιας, ο Αναστασιάδης και οι παραφυάδες τους. Αντίθετα, αποτελούν (οι απαντήσεις) ισχυρό ράπισμα σε όσους προσπαθούν, ως να είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία, να επιβάλουν μια επίπλαστη περιρέουσα ατμόσφαιρα ότι δήθεν η λύση είναι κοντά, αρκεί να ελαχιστοποιήσουμε τις απαιτήσεις μας.


Θα ήταν πολύ χρήσιμο να διεξαχθεί αντίστοιχη δημοσκόπηση και στις ελεύθερες περιοχές. Να ερωτηθούν, ευθέως, οι Έλληνες της Κύπρου αν αποδέχονται ως λύση τη δημιουργία δύο κρατιδίων (με τον εσαεί κίνδυνο απόσχισης), αν προκρίνουν την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή εποίκων. Αν θα νιώθουν ασφαλείς, έχοντας δίπλα τους Τούρκους στρατιώτες και την απειλή της «εγγυήτριας» Τουρκίας.


Τα ευρήματα της έρευνας, στις κατεχόμενες περιοχές, αποδεικνύουν ότι ο Ταλάτ και η Άγκυρα είναι, πλήρως, εναρμονισμένοι με την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό προτάσσουν τις απαράδεχτες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους. Η δική μας πολιτική ηγεσία, όμως, πόσο εναρμονισμένη είναι με τις επιδιώξεις του λαού της;


Αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας πίστευε ότι πολιτεύεται, στο Κυπριακό, με εντολή του λαού και όχι του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο (του οποίου το Προεδρικό πλέον είναι το δεύτερο του σπίτι), δεν θα χρειαζόταν να στέλνει στα μνημόσυνα των ηρωομαρτύρων Ισαάκ – Σολωμού αστυνομικούς με πολιτική περιβολή να φωτογραφίζουν και να κινηματογραφούν όσους παρευρεθήκαν για να τους ... φακελώσει. Αυτά, γίνονταν σε «άλλα καθεστώτα» και σε εποχές που πέρασαν ανεπιστρεπτί. Κι όμως αναβιώνουν στην Κύπρο του 2008!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου