Εγγυημένες πλειοψηφίες

Η λύση που επιχειρείται να επιβληθεί στην αντίληψη του λαού ως «αναγκαίο» κακό, προνοεί τη δημιουργία δυο ισότιμων κρατιδίων με εγγυημένες πλειοψηφίες. Στο φτωχό μου μυαλό όμως, υπάρχουν μόνο δύο τρόποι εφαρμογής αυτής της ρατσιστικής πρόνοιας. Και οι δύο εξίσου καταστροφικοί για τον ελληνισμό της Κύπρου.


Αν θεωρήσουμε, για χάρη παραδείγματος, ότι το ποσοστό στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο (μετά τη λύση) θα είναι 80% τουρκοκύπριοι και 20% ελληνοκύπριοι, αυτό σημαίνει ότι για κάθε πέντε «νόμιμους» κατοίκους του τουρκοκυπριακού κρατιδίου, οι τέσσερις θα είναι τουρκικής καταγωγής και ο ένας ελληνικής.


Άρα, ο πρώτος τρόπος εφαρμογής της πρόνοιας των εγγυημένων πλειοψηφιών θα είναι η μη επιστροφή προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Στην περιοχή που προβλέπεται να είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, πριν από την εισβολή διέμεναν πέραν των 100.000 ελληνοκυπρίων και οι τουρκοκύπριοι δεν ξεπερνούσαν τις 80.000 (σε όλη την Κύπρο). Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα επιστροφής αποκτούν μόνο 16.000 πρόσφυγες (20% των 80.000 τουρκοκυπρίων, αν θεωρήσουμε ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο, οπότε και οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν θα μειωθούν ακόμα περισσότερο)! Άρα, 84.000 πρόσφυγες απεμπολούν δύο εκ των τριών βασικών τους ελευθεριών (ιδιοκτησίας και εγκατάστασης). Ίσως γι’ αυτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχεται a priori 50.000 έποικους ούτως ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα επιστροφής ακόμα 10.000 πρόσφυγες. Με αυτή τη λογική, αν αποδεχτούμε 500.000 έποικους, τότε αποκτούν το δικαίωμα επιστροφής όλοι οι πρόσφυγες!


Ο δεύτερος τρόπος εφαρμογής της πρόνοιας των εγγυημένων πλειοψηφιών θα είναι με την αποδοχή του εποικισμού στο διηνεκές. Όταν, δηλαδή, συμπληρωθεί το ποσοστό (20%) των προσφύγων που δικαιούνται να επιστρέψουν (ποιοι θα είναι αυτοί και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν;), για κάθε επόμενο πρόσφυγα που θα επιστρέφει, θα νομιμοποιείται η κάθοδος τεσσάρων εποίκων από την Τουρκία στην Κύπρο, για να διατηρείται το συμφωνηθέν ποσοστό 80-20.


Ίσως να υπάρχει και άλλος «μαγικός» τρόπος επιβολής των εγγυημένων πλειοψηφιών. Θα ήθελα πολύ να τον ακούσω. Αν όμως δεν υπάρχει, τότε όλοι μας και κυρίως οι πρόσφυγες, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν είναι αποδεκτή μια λύση με αυτές τις διχοτομικές «πρόνοιες». Τέλος, οι θιασώτες αυτής της μορφής λύσης, ας μας εξηγήσουν πως θα αποτραπεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου; Επιτέλους, ας αφήσουν τα επίθετα και ας αντιπαραβάλουν τα δικά τους επιχειρήματα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου