ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (ΕΚΜ)



Ο ΕΚΜ είναι μια αναγκαιότητα, γιατί εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων και αποκαθιστά μερικώς το χάσμα στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ένα χάσμα που δυστυχώς έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο από τις διαδοχικές κρίσεις.

Προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης ΕΚΜ δείχνει και η ΕΕ, εξ ου και 21 από τα 27 κράτη μέλη έχουν ήδη προχωρήσει στην καθιέρωση ΕΚΜ. Περαιτέρω, η ΕΕ, δια του αντιπροέδρου της Κομισιόν, δίνει και το πλαίσιο υπολογισμού του ΕΚΜ, στο 60% του μέσου μισθού κάθε κράτους μέλους. Στη βάση αυτής της κατευθυντήριας οδηγίας, ο ΕΚΜ θα έπρεπε να είναι λίγο πάνω από τα 1000 ευρώ.

Η θεσμοθέτηση ΕΚΜ γίνεται επ' ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο χαμηλότερο είναι το βιωτικό επίπεδο ενός πολίτη τόσο περισσότερο ευάλωτος είναι σε συχνές ασθένειες, που επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Συνεπώς, υψηλότερες απολαβές συνεπάγονται χαμηλότερο κόστος ανά πολίτη για τη δημόσια υγεία.

Ιστορική είναι η αναφορά του Ρούσβελτ, στη βάση της οποίας οικοδομήθηκε το New Deal, το οποίο έβγαλε τις ΗΠΑ από τη Μεγάλη Ύφεση του 29-32: "Επιχείρηση της οποίας η επιβίωση βασίζεται στην καταβολή μισθών χαμηλότερων από αυτών που απαιτούνται για τη διαβίωση, δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί σε αυτή τη χώρα."

Ασφαλώς, η θεσμοθέτηση του ΕΚΜ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εκατέρωθεν συμβιβασμών, που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους.

Επιπλέον, απαιτείται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και επικαιροποίησης, ώστε ο ΕΚΜ να καταστεί ένα διαχρονικό εργαλείο διατήρησης της ισορροπίας στην αγορά εργασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου