Τοποθέτηση επί των προεδρικών αναπομπών


Είναι κοινός τόπος ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όσον αφορά την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι, επίσης, κοινός τόπος ότι τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα, που έχουν ληφθεί, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και στις ανάγκες των πολιτών για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία το μεγάλο διακύβευμα είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Και σε αυτή τη βάση είναι που κρινόμαστε όλοι από τους πολίτες. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, με στοχοπροσήλωση, να υπηρετήσουμε αυτή την υπέρτατη υποχρέωση.


Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η αντιπολίτευση ψήφισε τους υπό αναπομπή νόμους και σε αυτό το ίδιο πλαίσιο, ως ΔΗΚΟ, αντιμετωπίσαμε τις προεδρικές αναπομπές.

Με τις προεδρικές αναπομπές, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, υπό τις παρούσες συνθήκες, επιμένουν στην επιβολή ΦΠΑ στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων, που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμού της ΑΗΚ. Δηλαδή, επιμένουν, υπό τις δοσμένες δυσμενείς συνθήκες, οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλουν ΦΠΑ στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και στο κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.

Επιμένουν στη συνέχιση της καταβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Επιμένουν στη συνέχιση των εκποιήσεων ακόμα και για μικρομεσαίους, αυτούς δηλαδή που αποκλείσαμε για τρεις μόλις μήνες, με τον ένα από τους υπό αναπομπή νόμους.

Όσον αφορά τα περί εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών, που αναφέρονται στο αιτιολογικό των αναπομπών, πρόκειται για ισχυρισμό που αποκρύβει τα αυξημένα κρατικά έσοδα από την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των καυσίμων από τον περασμένο Φεβρουάριο και εντεύθεν.

Σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, ως ΔΗΚΟ, επιμένουμε, ως οφείλουμε, στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και στη στήριξη των μικρομεσαίων, μέχρι να εξέλθουμε από τη μέγγενη της υπάρχουσας οικονομικής ασφυξίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου