Στέφαν Φούλε: ΟΧΙ σε συνομιλίες από μηδενική βάση



Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας, ο Επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, προέβη σε μιαν απαράδεκτη και καταδικαστέα παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Κύπρου. Κάλεσε, λοιπόν, τις δύο πλευρές να επαναρχίσουν το διάλογο αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές (ως εδώ, κανένα πρόβλημα) και υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να γίνει «όχι από μηδενική βάση». Με δεδομένο ότι ο μόνος υποψήφιος που μίλησε για διαπραγμάτευση από «μηδενική βάση» είναι ο κ. Γιώργος Λιλλήκας, γίνεται φανερό ότι η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Φούλε αποτελεί ξεδιάντροπη νουθεσία προς το εκλογικό σώμα να γυρίσει την πλάτη στον κ. Λιλλήκα.

Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει, αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που «πάγωσαν» επί Χριστόφια (επιλέγοντας μεταξύ Αναστασιάδη και Μαλά) ή αν ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει από «μηδενική βάση» (επιλέγοντας Γιώργο Λιλλήκα), είναι ο κυρίαρχος λαός. Οι απειλές και οι νουθεσίες από προσωπικότητες με τόσο βεβαρημένο φιλοτουρκικό παρελθόν, όπως ο κ. Φούλε, δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Όμως, φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει και οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί, για τη δρομολογούμενη λύση του Κυπριακού σε συνάρτηση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αποτελούν κεκτημένα της Άγκυρας, που η ίδια και οι διεθνείς προστάτες της δεν θα ήθελαν να γκρεμιστούν από την «ανυπακοή» του εκλογικού σώματος τον προσεχή Φεβρουάριο.

Με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ έριξε ήδη λευκή πετσέτα, με την επιλογή Σταύρου Μαλά (που αν κατορθώσει να περάσει στο δεύτερο γύρο θα σημαίνει την οικειοθελή παράδοση των κλειδιών του Προεδρικού από το ΑΚΕΛ στον Νίκο Αναστασιάδη), οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις κινήσεις τακτικής του Νίκου Αναστασιάδη. Πολλές από αυτές τις κινήσεις, λοιπόν, θα λέγαμε ότι εντάσσονται ακριβώς στο πλαίσιο που έθεσε ο κ. Φούλε, για επανέναρξη των συνομιλιών «όχι από μηδενική βάση». Κάνουμε αρχή με τη συνέντευξη του κ. Αναστασιάδη στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» και την εκπομπή «Ενώπιον του λαού» (ημ. 12/10/2011) όπου πρότεινε τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού αγωγού «Ναμπούκο». Ακολούθως είχαμε το δείπνο Αναστασιάδη - Έρογλου στην οικεία του πρώτου και στην παρουσία του αμετανόητου ανανιστή Κώστα Θεμιστοκλέους (8/1/2012, όπου ο Έρογλου εξήρε το «θάρρος» του κ. Αναστασιάδη για τις θέσεις που προβάλλει στο Κυπριακό), λίγες μόνο μέρες μετά το δείπνο Χριστόφια - Έρογλου στην Πύλα. Τέλος, είχαμε την παραδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στο κρατικό κανάλι και στην εκπομπή «Επωνύμως» ότι δεν διαφωνεί με τις βασικές αρχές των προτάσεων Χριστόφια στο «Περιουσιακό». Όλα αυτά τα μηνύματα έχουν ως αποδέκτες τους «νονούς» της λύσης του Κυπριακού και της διαχείρισης του φυσικού μας πλούτου, για να κάνουν τις επιλογές τους εκ του ασφαλούς.

Όπως φαίνεται ο Στέφαν Φούλε και οι λοιποί προστάτες των τουρκικών συμφερόντων έχουν κάνει την επιλογή τους για τις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές, την ώρα που ο κυπριακός λαός παρακολουθεί αποσβολωμένος την απομυθοποίηση του ΑΚΕΛ μέσω μιας τραγικά αποτυχημένης πενταετίας, που οδήγησε την πάλαι ποτέ κραταιά κυπριακή Οικονομία στα κοφτερά δόντια της Τρόικας, και τον παρολίγον ολετήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας (αν πλειοψηφούσε η άποψή του επί του σχ. Ανάν) Νίκο Αναστασιάδη να προβάρει το προεδρικό κουστούμι. Όμως, η ανατροπή βρίσκεται στη δύναμη της ψήφου μας…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου