Η ανανική συνέπεια του Νίκου Αναστασιάδη


Μετά τη συμφωνία του υποψηφίου Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Καρογιάν και τους δηκοϊκούς εν δυνάμει υπουργούς, θα ανέμενε κανείς ότι ο κ. Αναστασιάδης θα ήταν πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Πιστεύαμε ότι μέχρι τις εκλογές, θα κατόρθωνε να μείνει εντός του πλαισίου των εγγράφων που συμφώνησε με την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Αντ’ αυτού είδαμε το βράδυ της περασμένης Τρίτης (9/10/2012), στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και στην εκπομπή «Επωνύμως», έναν αυθεντικό, αμετανοήτα ανανιστή, Νίκο Αναστασιάδη. Με έπαρση έλεγε και ξαναέλεγε ότι δεν οφείλει καμία απολογία για τη στάση του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, γιατί άκουσον - άκουσον δεν πλειοψήφησε η δική του άποψη και συνεπώς δεν προκλήθηκαν αρνητικές συνέπειες. Αποσιωπά, όμως, τη σημαντικότερη συνέπεια για τον ίδιον, αφού αν ο μη γένοιτο πλειοψηφούσε η δική του άποψη, σήμερα δεν θα ήταν υποψήφιος για Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα διαλυόταν τα μεσάνυχτα της μέρας του δημοψηφίσματος.

Επί της ουσίας, όμως, η ανανική συνέπεια του Νίκου Αναστασιάδη επαναβεβαιώθηκε στην παραδοχή που έκανε στην προαναφερθείσα εκπομπή, μετά από ερώτηση, αν θα αποσυρθούν οι προτάσεις Χριστόφια στο «Περιουσιακό». Η αφοπλιστική απάντηση του υποψηφίου ήταν πως δεν έχει σοβαρές διαφωνίες και πως οι βασικές αρχές των προτάσεων Xριστόφια τον βρίσκουν σύμφωνο.

Δικό μας καθήκον είναι να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τι προνοούσαν οι επίμαχες προτάσεις Χριστόφια, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω με ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ (ημ. 12/10/2010) κρίθηκαν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν -ούτε καν- τη βάση για λύση του «Περιουσιακού». Οι προτάσεις Χριστόφια για το «Περιουσιακό», με τις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης δεν διαφωνεί επί των βασικών αρχών, προβλέπουν περιορισμούς και δαιδαλώδεις διαδικασίες στην άσκηση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, που καθιστούν την επιστροφή όχι τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση. Οι περιορισμοί στην έκταση της επιστρεφόμενης γης (μέχρι 7.500 τ.μ.) και στην ηλικία του δικαιούχου πριν την εισβολή (άνω των δέκα ετών), καθώς και τα «δικαιώματα» που αναγνωρίζονται στον σημερινό «χρήστη» (βλ. σφετεριστή), υποβιβάζουν τον νόμιμο κάτοχο τίτλου ιδιοκτησίας σε ικέτη διαιτητικής επιτροπής, στην οποία η νικώσα ψήφος θ’ ανήκει σε μη κύπριους. Οι περιορισμοί αυτοί, που βρίσκουν σύμφωνο τον Νίκο Αναστασιάδη, πλήττουν τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της Ιδιοκτησίας, υπό την έννοια ότι ουσιαστικά το καταργούν ή καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την άσκησή του, και όλα αυτά στον 21ο αιώνα, που όλα τα Συντάγματα των προοδευμένων κρατών διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Η ανανική συνέπεια του Νίκου Αναστασιάδη θα αποκαλύπτεται σε κάθε δημόσια εμφάνισή του και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλύτερα οι επικοινωνιολόγοι στο επιτελείο του, εξ ου και η συμβουλή τους να αποφύγει τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τους ανθυποψηφίους του. Με τέτοιες παραδοχές, ο Νίκος Αναστασιάδης εκθέτει περισσότερο απ’ όλους αυτούς που σήμερα τρέχουν από πόρτα σε πόρτα για να πείσουν τους δηκοϊκούς ότι «άλλαξεν ο άδρωπος σιόρ»…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου