Προεδρική κάλυψη στην τουρκική «επιτροπή αποζημιώσεων»

Η σαφής τοποθέτηση του Προέδρου Χριστόφια ότι για την αρνητική απόφαση, που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), «φταίνε» οι ομαδικές προσφυγές σ΄ αυτό, αποτελεί ΥΒΡΗ για τον προσφυγικό κόσμο. Κατακρίνει, δηλαδή, όσους δεν λιποψύχησαν και προσέφυγαν στο μόνο νόμιμο ένδικο μέσο (το ΕΔΑΔ) που είχαν στη διάθεσή τους, που όχι μόνο δεν έβλαψε το συλλογικό αγώνα για άρση της κατοχής, αλλά, αντίθετα, με σειρά αποφάσεων ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση μας έναντι της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν έχει κανένα δικαίωμα να μηδενίζει προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως π.χ. την απόφαση του 2005 στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη - Αρέστη εναντίον Τουρκίας, με την οποία η αποτελεσματικότητα της τουρκικής «επιτροπής αποζημιώσεων» κρίθηκε ανεπαρκής. Τότε, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η θεραπεία που προσφέρεται από την τουρκική «επιτροπή αποζημιώσεων», δηλαδή οι αποζημιώσεις, δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία. Επίσης, το ΕΔΑΔ ξεκαθάρισε ότι η «επιτροπή αποζημιώσεων» της Τουρκίας δεν έχει αρμοδιότητες για αποκατάσταση της περιουσίας, ούτε μπορεί να δώσει θεραπεία στο πρόβλημα της παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος της κατοικίας και της δυσμενούς διάκρισης που έχουν υποστεί οι Ελληνοκύπριοι από την τουρκική εισβολή και εντεύθεν.

Η προσβλητική επίθεση του Προέδρου Χριστόφια προς όσους προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, μας εξωθεί να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Να πούμε τι πραγματικά μεσολάβησε και το ΕΔΑΔ, εν έτει 2010, αναγνώρισε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που παρέχει η τουρκική «επιτροπή αποζημιώσεων». Δυστυχώς, ένας πολύ μικρός αριθμός προσφύγων υπέκυψαν στις «σειρήνες» της Άγκυρας και προσέφυγαν στην τουρκική «επιτροπή αποζημιώσεων» για να πάρουν μερικά αργύρια. Με την ενέργειά τους πρόδωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του περήφανου προσφυγικού κόσμου, που ανεβαίνει για 36 χρόνια το «Γολγοθά», προσμένοντας την «ανάσταση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου