Όταν ο λαός δείχνει το δρόμο στους ηγέτες του

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα της 24η Απριλίου του 2004, όταν οι Έλληνες της Κύπρου, με συγκλονιστικό ποσοστό, απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Ένα σχέδιο που οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι του Έθνους το χαρακτήρισαν ως «συνταγματικό τερατούργημα» και που «έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της προστασίας των δικαιωμάτων του και της δημοκρατίας» (δήλωση του Κώστα Μαυριά, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου και του Γεώργιου Κασιμάτη, διευθυντή του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 23/4/2004 στον ελληνικό τύπο).

Στις 24 Απριλίου του 2004, ο λαός έδωσε τις συντεταγμένες στην πολιτική του ηγεσία για τη λύση που δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» του. Με στεντόρεια φωνή, ο Έλληνας της Κύπρου, είπε ένα δυνατό ΟΧΙ, πρώτιστα, στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας λίγες μόνο μέρες πριν την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρνήθηκε την κηδεμονία των τριών ξένων δικαστών. Είπε ΟΧΙ στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο διηνεκές. Απαίτησε λύση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα της επιστροφής σε όλους τους εκτοπισθέντες. Είπε, ακόμα, ΟΧΙ στην παραχώρηση μέρους του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου στους Άγγλους. Τέλος, απαίτησε λύση που να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, την πλήρη εφαρμογή των τριών βασικών ελευθεριών και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ο δρόμος που χαράζει ο λαός, σε δημοκρατικές κοινωνίες, πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστός από όλους. Δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Χάνεϊ στο CNN-Turk το Μάρτιο του 2004, που έλεγε «θα τους το βάζουμε ξανά και ξανά σε δημοψήφισμα, μέχρι να πούνε ναι» δεν συνάδουν ούτε με τις πρόνοιες του ίδιου του σχεδίου, που προνοούσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας στα δημοψήφισμα, το σχέδιο θα θεωρείτο άκυρο και ως μη γενόμενο. Ακόμα πιο επικίνδυνες, είναι δηλώσεις κυπρίων πολιτικών, όπως του νυν υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος δήλωνε στις 16/12/2007 στην εφημερίδα «Χαραυγή» ότι «την επομένη του δημοψηφίσματος η Κύπρος έπρεπε να πενθεί». Γιατί να πενθεί κ. υπουργέ; Επειδή δεν αποδεχτήκαμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάσταση της με ένα «κράτος-Φρανκεστάιν»; Επίσης, ο κ. Βάσος Γεωργίου, νυν διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωνε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερο» στις 14/11/2007 ότι «το δημοψήφισμα και η κατάληξη του ήταν ένα τρομακτικής ισχύος πισωγύρισμα»! Μέγιστη ασέβεια προς το 76% του λαού, που ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πριν από, μόλις, τέσσερα χρόνια, αποτελεί η στελέχωση των τεχνικών επιτροπών με πολικούς που είτε στήριξαν με πάθος το σχέδιο Ανάν ή, ακόμα χειρότερα, το συνδιαμόρφωσαν!

Σε όλους αυτούς, που αμφισβήτησαν κατά καιρούς το αλάνθαστο αισθητήριο του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, καλύτερη απάντηση είναι η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη στις 21/4/2004: «Χαιρετίζω το βέβαιο και βροντερό "ΟΧΙ" των αδελφών μας Ελληνοκυπρίων, που το θεωρώ ισότιμο με τα μεγάλα "ΟΧΙ" των Ελλήνων και επιπλέων σαν απαρχή αντίστασης στον αγώνα για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου