Ευρωπαϊκό Σοσιαλ-Δημοκρατικό Κόμμα; Ίσως…

Σε άρθρο του, ο κ. Πάντης Παπαλοΐζου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, στο «Φιλελεύθερος» ημ. 1/3/2008 και με τίτλο «Ο ενδιάμεσος χώρος», κάνει λόγω για συνένωση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Συμφωνώ και επαυξάνω ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα πρώτιστα στο Κυπριακό Πρόβλημα. Κάτι που αντιλαμβάνεται ήδη, η βάση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και που οφείλουν να το αφουγκραστούν και οι ηγεσίες τους.


Δεν θα επαναλάβω την επιχειρηματολογία του κ. Παπαλοΐζου , με την οποία αναδεικνύει τις ευνοϊκές συγκυρίες για την θετική κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος, με την οποία συμφωνώ απόλυτα. Θα πρόσθετα όμως ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου. Οι «όμορες» δυνάμεις, που δώσαμε μαζί την μάχη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια. Το ΕΥΡΩΚΟ, το ΑΔΗΚ, ακόμα και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (αν οι ίδιοι το επιθυμούν), μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού ενδιάμεσου πολιτικού χώρου. Ένα Ευρωπαϊκό Σοσιαλ-Δημοκρατικό Κόμμα που θα μπορεί να επιβάλλει τις εξελίξεις και να μην είναι κομπάρσος σε κυβερνήσεις των άκρων.


Ενόψει ευρωεκλογών, υπάρχει ακόμα ένας σοβαρότατος λόγος για να υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Θα μπορέσουμε (ενωμένοι) να εκλέξουμε δυο ευρωβουλευτές, οι οποίοι να είναι κήρυκες των δικών μας θέσεων στο Κυπριακό. Και αντιστρόφως, θα έχουμε αντικειμενική ενημέρωση για τα τεκτενόμενα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δυο ευρωβουλευτές θα ενταχθούν επίσημα στη σοσιαλιστική ομάδα και δεν θα έχουμε πλέον φαινόμενα «Ματσάκη».


Ένα ισχυρό κόμμα του ενδιάμεσου χώρου, πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε Κύπρο και Ευρώπη, θα είναι η καλύτερη κατάληξη των κομμάτων που ίδρυσαν οι ιστορικοί μας ηγέτες, Σπύρος Κυπριανού και Βάσος Λυσσαρίδης. Θα θωρακίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διασφαλίσουμε δυναμικά την αγωνιστική πορεία που χάραξε την τελευταία πενταετία ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Τέλος, θα αμβλύνουμε τους κραδασμούς της εκλογικής ήττας.


Για να παρθεί μια τέτοια πρωτοβουλία χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από γενναίους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι τους έχουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου