Το χθες και το σήμερα

Στις 20 Ιουλίου 1977, λίγες μέρες πριν από το θάνατο του, ο Εθνάρχης Μακάριος, στο παγκύπριο συλλαλητήριο για την 3η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, καθοδηγεί τον «ήρωα και μεγαλομάρτυρα κυπριακό λαό»: «Ο μακροχρόνιος αγώνας είναι επιταγή για δικαίωση… Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι για επιστροφή, όσο χρονικό διάστημα και αν χρειαστεί».


Στις 16 Φεβρουαρίου 2002, σε εκδήλωση προς τιμή του, ο Σπύρος Κυπριανού, εμφανώς καταβεβλημένος από την επάρατη νόσο, χρησιμοποιώντας τους στοίχους του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα: «Λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές να ανθίζουν – τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο – τη θάλασσα να κυματίζει – Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».


Στις 7 Απριλίου 2004, στο ιστορικό διάγγελμά του, ο Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλους, σηκώνοντας το βάρος που του αναλογούσε, απευθύνεται σε εμάς: «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ, στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το σχέδιο Ανάν, σε καλώ να πεις, στις 24 του Απρίλη, ένα δυνατό ΟΧΙ, σε καλώ να υπερασπιστείς το Δίκαιο, την Αξιοπρέπεια και την Ιστορία σου».


Στις 3 Ιουλίου 2007, σε ομιλία του Δρα Βάσου Λυσσαρίδη στην Αθήνα, για τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, αναφέρει: «Κι εμείς ταπεινοί μνήμονες Θερμοπυλών και Μαχαιράδων απαντούμε με στοίχους που αποτελούν μόνιμο βίωμα μας παραφρασμένο αυτή τη φορά – Μας λένε: Είσαστε μικροί – Αν δεν κάνετε ένα ακόμα βήμα υποχώρησης – θα σας αφανίσουμε – Απαντούμε: Αν το κάνουμε – θάμαστε ακόμα πιο μικροί».


Σήμερα, εν έτει 2008 και εν μέσω προεκλογικής … παράκρουσης των επιτελείων Κασουλίδη – Χριστόφια, ακούμε δηλώσεις που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Ο μεν Κασουλίδης διακηρύσσει ότι θα αναγνωρίσει τα πτυχία των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, χωρίς να μας λέει, βέβαια, τί θα ωφελούσε μια τέτοια ενέργεια. Ενώ ο δε Χριστόφιας, αμφισβητεί την καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης, αλλά και την ετοιμότητα της να δεχθεί τους τουρκοκύπριους ως ισότιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιο προχωρημένη είναι η προτροπή του Τάκη Χατζηγεωργίου, στο άρθρο του «Απολείπειν ο νους» (εφημερίδα «Σημερινή» ημ. 24/12/2007): «Πηγαίνετε, φίλοι, που ερωτοτροπείτε με τη διχοτόμηση και φίλοι που ερωτοτροπείτε με την πολιτική του ΟΧΙ, πηγαίνετε μια μέρα στην Κερύνεια… Κάντε μου τη χάρη. Σας ικετεύω να πάτε μια μέρα στην Κερύνεια. Τότε θα μπορούμε να κουβεντιάσουμε σε άλλο κλίμα».


Τα σχόλια δικά σας… Χρόνια Πολλά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου