Ο Αναστασιάδης αποτελεί διέξοδο στο αδιέξοδο Χριστόφια;

Είναι, πλέον, πλειστάκις (δημοσκοπικά) καταγεγραμμένη η αποστροφή της κοινής γνώμης προς το πρόσωπο του Προέδρου Χριστόφια, για τον οποίο θεωρεί πως φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη τραγωδία στο Μαρί, για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα -που βιώνουμε σήμερα- στην Οικονομία και για την αδιέξοδη στρατηγική των συνεχών υποχωρήσεων στο Κυπριακό. Όμως, ο φερόμενος ως μεσσίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποτελεί πράγματι διέξοδο;

Ας εστιαστούμε στο ύψιστο θέμα, το Κυπριακό: Στην τελευταία διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Χριστόφιας και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι ο Αλ. Ντάουνερ, στην έκθεσή του περί τα τέλη Μαρτίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, πιθανότατα δεν θα προτείνει τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, η οποία θα είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία, για να προστατευτεί η φήμη του ΓΓ. Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επιδιωχθεί μερικό πάγωμα της διαδικασίας μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2013. Από την πλευρά μας, αποφεύγεται, προσωρινώς, η «γκιλοτίνα» της πολυμερούς διάσκεψης, με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση των βαριδίων (βλ. υποχωρήσεις Χριστόφια) της τρέχουσας διαδικασίας στον επόμενο Πρόεδρο.

Με αυτά τα δεδομένα, μια ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου (και όχι πολιτικής) στην Προεδρία, δηλαδή από τον Πρόεδρο Χριστόφια στον κ. Αναστασιάδη, ουσιαστικά θα «εγγυηθεί» τη συνέχιση της πορείας επί του Κυπριακού από εκεί που θα την αφήσει ο σημερινός Πρόεδρος. Με δύο, όμως, πολύ χειρότερα δεδομένα: Το πρώτο, το οποίο διαπιστώνουν και οι συνεργάτες του Αλ. Ντάουνερ, είναι η μεγαλύτερη ικανότητα του κ. Αναστασιάδη (από τον αδέξιο κ. Χριστόφια) να «πουλήσει» τη λύση σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα και το δεύτερο είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης αποτελεί «παίκτη» που παίζει με ανοικτά χαρτιά, αφού Τούρκοι και μεσολαβητές γνωρίζουν εκ προοιμίου τι μπορεί να αποδεχθεί, λόγω πρότερου βίου (βλ. θέση Αναστασιάδη στο σχέδιο Ανάν).

Αν σε όλα τα ανωτέρω προστεθεί η αρνητικότατη εικόνα που κουβαλά ο Ενδιάμεσος Χώρος για τον κ. Αναστασιάδη, λόγω της θέσης του στο δημοψήφισμα του 2004, αλλά, κυρίως, λόγω της αμετανόητης στάσης του από το 2004 και εντεύθεν, σε συνδυασμό με τη χυδαία πολεμική που άσκησε κατά του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, καθιστούν την επιλογή Αναστασιάδη ως τη λιγότερο ελκυστική για να επανέλθει ο ΔΗΣΥ στην Εξουσία και να απαλλαγεί ο τόπος από την καταστροφική διακυβέρνηση που ασκείται εδώ και τέσσερα χρόνια από μια μικρή ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Υ.Γ. Ποια είναι η διαφορά της θέσης του κ. Αναστασιάδη για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού αγωγού Ναμπούκο από το «όραμα» της υπουργού Εμπορίου κ. Πραξούλας Αντωνιάδου για ενεργειακή ένωση Κύπρου - Τουρκίας;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου