Τα τρία σενάρια του ΟΗΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας -και που δεν έχουν διαψευσθεί-, κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου (ημ. 9/11/2011), ο ΠτΔ ενημέρωσε τους εθνοσύμβουλους για τα πιθανά σενάρια, που εξετάζονται από τον ΟΗΕ, σε σχέση με την τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΠτΔ, ο ΟΗΕ εξετάζει τρία σενάρια, ένα εκ των οποίων θα μπει σε εφαρμογή μετά την επόμενη τριμερή συνάντηση του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Το πρώτο -υπό εξέταση- σενάριο είναι να κηρυχθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ αδιέξοδο και να τερματίσει τις συνομιλίες. Για να δικαιολογηθεί, όμως, η επιλογή αυτή, θα πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες στις δύο πλευρές, με τη μέχρι τώρα εμπειρία να δημιουργεί -σχεδόν- τη βεβαιότητα ότι ο ΟΗΕ θα τηρήσει (στην καλύτερη περίπτωση για την ε/κ πλευρά) ίσες αποστάσεις. Δηλαδή, αποκλείεται, εκ προοιμίου, η πιθανότητα να χρεωθεί το αδιέξοδο, αποκλειστικά, στην τουρκική αδιαλλαξία. Οι ευθύνες θα καταμεριστούν εξ ημισείας στις δύο πλευρές, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, στα πλαίσια της -κυπριακής ιδιοκτησίας- διαδικασίας. Αφήνοντας, έτσι, την Άγκυρα αλώβητη να υλοποιεί τους επεκτατικούς σχεδιασμούς και οραματισμούς της.

Το δεύτερο σενάριο, που εξετάζεται από τον ΟΗΕ, είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, έστω κι αν δεν έχουν επιτευχθεί ικανοποιητικές συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Θα συρθούμε, δηλαδή, σε ένα νέο Μπούργκενστοκ λίγο πριν η Κυπριακή Δημοκρατία καταστεί προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχει είτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παπαδήμου (της οποίας οι αποκλειστικές αρμοδιότητες είναι η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών της 26ης Οκτωβρίου και η διενέργεια Εθνικών Εκλογών με πιθανή ημερομηνία την 18η Φεβρουαρίου 2012), είτε μια νέα κυβέρνηση ολίγων ημερών. Είναι, λοιπόν, ευδιάκριτο το ανισοζύγιο δυνάμεων που θα υπάρχει και γίνεται, ευκόλως, κατανοητό σε ποια πλευρά θα πέσει το βάρος των πιέσεων.

Το τρίτο -και πιθανότερο, κατά τον ΠτΔ- σενάριο είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ να παγοποιήσει τη διαδικασία ενόψει της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Προεδρικών Εκλογών του Φεβρουαρίου του 2013. Αυτή η επιλογή ξαλαφρώνει μεν τους ώμους του σημερινού ΠτΔ, όμως κρίνεται εξαιρετικά ύπουλη, αφού φορτώνει τα βαρίδια (βλ. μονομερείς γενναιόδωρες υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς) της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας στον επόμενο ΠτΔ, ο οποίος, ίσως, να θεωρείται (ή, τουλάχιστον, να ελπίζεται ότι θα είναι) -από τους μεσολαβητές- ικανότερος να «πουλήσει» τη λύση.

Το πλέον οξύμωρο είναι ότι, κατά τη εν λόγω συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εισακούστηκε η έκκληση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για καταρτισμό «σχεδίου Β», με το οποίο η ε/κ πλευρά θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν με την υιοθέτηση, από τον ΟΗΕ, ενός εκ των τριών σεναρίων. Αυτό, όμως, θα γίνει -σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου- μετά την επικείμενη τριμερή συνάντηση του Ιανουαρίου και, άρα, μετά που θα έχει μπει σε εφαρμογή μία από τις προαναφερθείσες επιλογές του ΟΗΕ. Ποια είναι, όμως, η χρησιμότητα της εκ των υστέρων συζήτησης επί των τετελεσμένων;

Σχόλια

Ο χρήστης Προεδρος είπε…
χρήστο κόπιασε στην μια και μοναδική ομάδα της κύπρου (Ρηλαξ) και άσε τα πολιτικά. εκεί μιλάμε άλλη γλώσσα. Αλέξης...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου