Οι συγκλίσεις στο Περιουσιακό και η «ακτίνα συμφωνίας»

Η μεγάλη αντιπαράθεση, που έχει προκληθεί από τη δήλωση Χριστόφια περί εισβολής της Ελλάδας στην Κύπρο, έχει, δυστυχώς, εκτρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών από το μείζον θέμα, που είναι οι κατατεθείσες προτάσεις Χριστόφια στο Περιουσιακό. Για πρώτη φορά, η πλευρά μας καταθέτει προτάσεις, που αν υιοθετηθούν από την τουρκική πλευρά θα οδηγηθούμε σε λύση χαλαρής συνομοσπονδίας (αφού στο βορρά θα δημιουργηθεί ένα αμιγώς τουρκικό κρατίδιο με ισχυρή τουρκική πλειοψηφία επί του πληθυσμού και επί των περιουσιών). Για πρώτη φορά, ο διαπραγματευτής μας προτείνει περιορισμούς, με τους οποίους τεράστιος αριθμός προσφύγων θα χάσουν για πάντα τις περιουσίες τους. Είναι, όμως, και η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες πολλές και σημαντικές συγκλίσεις στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές.

Οπωσδήποτε, οι συγκλίσεις σε μια διαπραγμάτευση είναι το ζητούμενο. Όμως, στο κεφάλαιο του Περιουσιακού, είναι φανερό ότι οι συγκλίσεις προέκυψαν μετά τη διολίσθηση της δικής μας πλευράς προς τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Οι προτάσεις μας δίνουν σάρκα και οστά στην τουρκική απαίτηση για ισχυρή διζωνικότητα. Βεβαίως, για λόγους τακτικής, η Άγκυρα και ο Έρογλου δεν θα αποδεχθούν a priori τα «δώρα», αλλά θα εξαντλήσουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους.

Μερικές από τις συγκλίσεις, που δεν μοιάζουν και τόσο … «αθώες», είναι οι εξής:
1. Υπάρχει πρόνοια και στις δύο προτάσεις (ε/κ και τ/κ) για παροχή προτεραιότητας επιστροφής σε όσους ήταν πέραν από κάποιο ηλικιακό όριο πριν από τον εκτοπισμό. Στις προτάσεις Χριστόφια προτείνεται προτεραιότητα σε όσους ήταν πέραν των 10 χρονών, ενώ στις προτάσεις Έρογλου αφήνεται κενό για να συμπληρωθεί στη διαπραγμάτευση.
2. Και στα δύο κείμενα «ξεγράφονται» οι περιουσίες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί έργα «κοινής ωφελείας», χωρίς, βεβαίως, να διευκρινίζονται τα έργα που εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία.
3. Προβλέπεται και στις δύο προτάσεις περίοδος «χάριτος» στο λεγόμενο «χρήστη» (σ.σ. σφετεριστή) λόγω «δυσανάλογης ταλαιπωρίας» που πιθανό να του δημιουργεί η επανεγκατάσταση του Ε/κ πρόσφυγα.
4. Προνοείται, επίσης, ανώτατο όριο έκτασης γης που επιστρέφεται.

Οι συγκλίσεις, που υπάρχουν στις προτάσεις Χριστόφια και Έρογλου για το Περιουσιακό, φέρνουν την «ακτίνα συμφωνίας» επικίνδυνα κοντά και τη διεθνή διάσκεψη προ των πυλών. Αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν το βοηθό του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, να προσπαθεί να «κλειδώσει» τις συγκλίσεις στο Περιουσιακό στην έκθεση για το Κυπριακό του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Όσοι, σήμερα, συνεχίζουν να καθησυχάζουν το λαό ότι ο κίνδυνος να μας επιβληθεί λύση ίδια ή χειρότερη από το σχέδιο Ανάν είναι απομακρυσμένος, απλώς βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου