«Ανεδαφική ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Η εξευτελιστική συμφωνία «αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων» μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μάθημα για την ελληνική και ελληνοκυπριακή ηγεσία. Ο αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν και ο αρμένιος υπουργός εξωτερικών Εντουάρ Ναλμπαντιάν υπέκυψαν στις ασφυκτικές πιέσεις των αμερικανών και υπέγραψαν μία συμφωνία, που η πλειοψηφία του λαού τους θεωρεί προδοτική. Και βεβαίως αποτελεί προδοσία για τον λαό της αρμενίας, αφού μέσω αυτής της συμφωνίας απεμπολούν την αναγνώριση της γενοκτονίας 1,5 εκατομμυρίων ομοεθνών τους από τους Οθωμανούς το 1915.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πριν καν στεγνώσουν οι υπογραφές, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται να επικυρώσει την υπογραφείσα συμφωνία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Απαιτεί τώρα την αποχώρηση των αρμενικών στρατευμάτων από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ! Μετά από μία συμφωνία, στην οποία το άλλο μέρος (η Αρμενία) υποχώρησε από θέσεις αρχής (αναγνώριση της γενοκτονίας), η τουρκική διπλωματία αντιλαμβάνεται την υποχώρηση όχι ως κίνηση καλής θελήσεως, αλλά ως αδυναμία. Γι’ αυτό προχωρεί στο επόμενο βήμα που θα ικανοποιήσει προσωρινώς τη βουλιμία της.

Σε τραγικότερη θέση θα βρισκόταν ο κυπριακός ελληνισμός, αν το 2004 παρέδιδε το κράτος του «έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Η φράση αυτή αποτελεί μέρος της παρακαταθήκης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, που αν οι κ. Σαρκισιάν και Ναλμπαντιάν είχαν μελετήσει, τώρα δεν θα τους αποκαλούσαν προδότες οι απανταχού αρμένιοι.

Μέσω της τρέχουσας διαδικασίας κλεισίματος του Κυπριακό ελλοχεύουν οι ίδιοι ακριβώς κίνδυνοι με το 2004. Δημιουργείται το νέο περίβλημα του σχέδιου Ανάν, το οποίο ουσιαστικά θα δημιουργήσει «δύο κράτη σε συσκευασία ενός», όπως πολύ ευφυώς επεσήμανε σε άρθρο του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο Δ. Κωνσταντακόπουλος. Η παρθενογένεση και οι τουρκικές εγγυήσεις είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να θέσει υπό την ομηρία της ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου