Δεν Ξεχνώ

Στον ελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος», ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, έφερε στο φως της δημοσιότητας την ιστορία οχτώ Ελλαδιτών καταδρομέων που στάλθηκαν στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του 1964, υπό τον λοχία Κωσταντή Αλεξίου. Μια ιστορία που ξεχάσαμε όλοι εμείς οι λιλιπούτειοι, οι καθημερινοί έκλυτοι άνθρωποι. Μια ιστορία ηρώων που τους ξέχασε η ίδια η πατρίδα την οποία υπηρέτησαν. Όσοι επέζησαν από την έκρηξη της βόμβας ΝΑΠΑΛ και την 48ήμερη παραμονή τους σε σπηλιά του Πενταδακτύλου επέστρεψαν στην Ελλάδα σε άθλια κατάσταση. Από τότε κανένας δεν νοιάστηκε γι’ αυτούς τους λεβέντες.


Η αγνωμοσύνη της πολιτείας πείσμωσε τρεις συμπατριώτες μας, τους Νίκο Παπά, Χάρη Θεοφάνους και Μάκη Σαββίδη από τη Λεμεσό, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία για ανέγερση μνημείου προς τιμή της «Ομάδας των 8». Διοργάνωσαν, επίσης, εκδήλωση με στόχο να στηριχτούν ποικιλοτρόπως οι «αθέατοι» αυτοί ήρωες.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Χαρδαβέλλας, λέχθηκαν πικρές αλήθειες. Ο δημοσιογράφος ανέσυρε από τη μνήμη του εικόνες από την Κύπρο στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή του 1974. Όπως ο ίδιος είπε, οι εικόνες με τη μοιρασμένη και αιμοστάζουσα Κύπρο και την επιγραφή «Δεν Ξεχνώ» έδιναν το στίγμα του αγώνα για λευτεριά. Βεβαίωναν ότι ο ανυπόταχτος ελληνισμός της Κύπρου παλεύει και επιζητεί δικαίωση. Δυσάρεστη διαπίστωση του κ. Χαρδαβέλλα είναι η σταδιακή εξαφάνιση αυτών των εικόνων που αποτελούν το σύμβολο του αγωνιζόμενου κυπριακού ελληνισμού.


Στη νέα εποχή, οι κομφορμιστές ηγέτες μας, δυστυχώς, ικανοποιούνται με συμφωνίες τύπου «συνεταιρισμού» και όχι μετεξέλιξης, ισότιμων πολιτειών και όχι ισότητας των πολιτών. Όμως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιβληθεί τέτοια λύση – διάλυση είναι, πρώτιστα, να ξεχάσουμε.


Επειδή υπάρχουν ακόμα εστίες αντίστασης, ας σιγοτραγουδήσουμε ξανά: «δεν ξεχνώ αυτούς που χάθηκαν, δεν ξεχνώ τους σκοτωμένους, δεν ξεχνώ όλο το κλάμα και τον ξεριζωμό».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου