Ένας παθητικός τηλεθεατής...

Πρόσφατα, είχα την «τύχη» να παρακολουθήσω μια εκπομπή στο ΡΙΚ1. Μια εκπομπή που, μέχρι προσφάτως, ασχολείτο με τη διαπλοκή στην έλευση του φυσικού αερίου, το ασήκωτο χαράτσι της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης (όπως θα έλεγε, προ Χριστόφια, ο Λ. Χριστοφόρου, όταν ο ΔΗΣΥ ήταν στην αντιπολίτευση!), την άνοδο των τιμών των ακινήτων, το ρουσφέτι, τα σκάνδαλα και διάφορα άλλα κακώς έχοντα της Κυπριακής κοινωνίας. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι όλα αυτά διορθώθηκαν ως δια μαγείας στη μετά Τάσσου εποχή, η εκπομπή άλλαξε θεματολογία και πραγματεύεται τη «φιλία» μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων!


Θα ήθελα να ξεκινήσω από την παρουσιάστρια, η οποία στην προσπάθεια της να μας επιβάλει τις «φρέσκιες» απόψεις της, μας είπε ότι «οι εκάστοτε πρόεδροι αποδέχτηκαν τους εποίκους». Η αλήθεια (και θα έπρεπε να τη γνωρίζει) είναι ότι, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και οι έποικοι δεν αποκτούν δικαιώματα με το πέρασμα του χρόνου! Την εν λόγω συνθήκη, καλά κάνει να την διαβάσει προσεκτικά και ο κ. Παράσχος, για να μην πέφτει σε γκάφες του τύπου «δεν μπορούμε να διώξουμε τον Τούρκο που γεννήθηκε πριν 33 χρόνια στην Κύπρο από έποικους γονείς και έχει σήμερα τρία «κοπελούδκια»! Επίσης, η παρουσιάστρια θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτός που «αναβάθμισε» τους εποίκους ήταν ο κ. Γλ. Κληρίδης, αποκαλώντας τους «παράνομους μετανάστες». Άρα θα έπρεπε να ήταν πιο συγκεκριμένη! Σε άλλη περίπτωση, όταν ορθά, ο κ. Σ. Ιακωβίδης αμφισβήτησε την ετοιμότητα του κ. Ταλάτ να απογαλακτιστεί από την Τουρκία, άκομψα η παρουσιάστρια έριξε την μπηχτή ότι «τόσο καιρό ο κ. Ταλάτ ήταν βολεμένος», λόγο Τάσου, και συμπλήρωσε ότι «ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι είναι ηγέτης»! Πότε ήταν τελικά βολεμένος ο κ. Ταλάτ; Όταν έβλεπε, ανήμπορος να αντιδράσει, την Κυπριακή Δημοκρατία να εντάσσεται στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη; Όταν κανείς δεν συζητούσε το σχέδιο Ανάν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριζαν τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που προέβλεπε νέα διαδικασία λύσης ξεκινώντας από μηδενική βάση; Ή σήμερα, που απαλλάχθηκε από το βαρίδιο της συμφωνίας Γκαμπάρι και ελεύθερα θέτει ως κόκκινη γραμμή το σχέδιο Ανάν με . βελτιώσεις(!), που έχει «απέναντι» του διαπραγματευτές με τόσο «προωθημένες» απόψεις που εφάπτονται των τουρκικών;


Λέχθηκαν κι άλλα άξια σχολιασμού! Επιγραμματικά θα αναφέρω την πρόταση (στα όρια σοβινισμού) του κ. Παράσχου να βάλουμε τα τουρκικά στη πρώτη τάξη του δημοτικού! «Τη γλώσσα μας έδωσαν ελληνική», όμως ουδέποτε θελήσαμε να την επιβάλουμε στους τουρκοκύπριους, σεβόμενοι τη διαφορετικότητά τους. Ο κ. Κιζιλγιουρεκ διερωτήθηκε αν έχουν μεταφραστεί βιβλία «προοδευτικών» τουρκοκυπρίων στα ελληνικά. Έχουν μεταφραστεί αρκετά! Ακόμα και Τούρκων, όπως το βιβλίο «Νταλγκά νταλγκά» (εκδ. Λιβάνη, 1998), στο οποίο Τούρκος αξιωματικός, ο Γιαλτσίν Κιουτσιούκ, αφηγείται στη Σοφία Ιορδανίδου τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού και της ΤΜΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής. Καίρια ήταν η τοποθέτηση του κ. Αθανασιάδη, ο οποίος επεσήμανε ότι ούτε βιβλία ελληνοκυπρίων κυκλοφορούν στα κατεχόμενα, ούτε εκπομπές στην τηλεόραση με καλεσμένους ελληνοκύπριους πραγματοποιούνται.


Προς το τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στεφάνου, είπε ότι στην προσπάθεια να επιβληθεί στον κόσμο η μορφή λύσης που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να συμβάλουν τα Μ.Μ.Ε. και γενικά όσοι δημιουργούν συνείδηση! Δηλαδή, από το «των πλειόνων κράτος» του Θουκυδίδη, μας κατέταξαν σε παθητικούς τηλεθεατές επίπλαστων συνειδήσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου