Η παραδοχή ήττας και η σωτήρια επιλογή

Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο για να δικαιολογηθεί το τελεσίγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι δηλαδή ο δρόμος προς την πολυμερή διάσκεψη μπορεί να ανακοπεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτελεί παραδοχή της ολοκληρωτικής ήττας της ελληνοκυπριακής πλευράς, κατά την τελευταία τριμερή συνάντηση στο Greentree της Νέας Υόρκης. Η διαδικασία έχει ξεφύγει, εντελώς, από τον έλεγχο του Προέδρου Χριστόφια και τα κλειδιά της διαδικασίας βρίσκονται στα επικίνδυνα χέρια του Αλ. Ντάουνερ.

Ο «αναβαθμισμένος» Αλ. Ντάουνερ θα αξιολογήσει την πορεία της διαδικασίας, των επόμενων λίγων εβδομάδων, και μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαρτίου θα καταθέσει έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ποιο, όμως, θα είναι το αντικείμενο της αξιολόγησης του Αλ. Ντάουνερ; Με δεδομένο ότι καμία διαπραγμάτευση δεν γίνεται τους τελευταίους μήνες, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και της εξάντλησης (;) όλων των ελληνοκυπριακών υποχωρήσεων, ο Αλ. Ντάουνερ θα αξιολογήσει τη θέληση των πλευρών να προχωρήσουν στο «επόμενο βήμα», που δεν είναι άλλο από την πολυμερή διάσκεψη. Συνεπώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εγκλωβισμένη στο δίλλημα είτε να συρθεί σε μια εθνοκτόνα πολυμερή διάσκεψη, είτε να την αρνηθεί και να επωμιστεί το βάρος του αδιεξόδου.

Ο απεγκλωβισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς μπορεί να επέλθει μόνο μέσω επιθετικής πολιτικής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να προτάξει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, έναντι της πολυμερούς διάσκεψης που είναι η τουρκική απαίτηση. Σε μια διεθνή διάσκεψη, εκτός από τις δύο κοινότητες, χώρο στο κυκλικό τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης θα έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί το υπό τροποποίηση, ή ακόμα χειρότερα υπό κατάργηση ισχύον Σύνταγμά της. Επίσης, αντίθετα με μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν μόνον οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σε μια διεθνή διάσκεψη οφείλει να συμμετέχει θεσμικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να αποτρέψει τις αποκλείσεις από το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Η ελληνοκυπριακή πρόταση για σύγκληση διεθνούς, αντί για πολυμερούς, διάσκεψης θα αφαιρέσει από τον Αλ. Ντάουνερ την επιλογή να κατηγορήσει την πλευρά μας για απροθυμία να περάσει στο «επόμενο βήμα». Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, τότε οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μπορούν να υπερασπισθούν υπό καλύτερες συνθήκες έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα μας υποβιβάζει σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από την άλλη, αν δεν γίνει αποδεκτή η ανωτέρω πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που ίσως να είναι και το πιθανότερο, τότε ανοίγει ο δρόμος για καταγγελία της διαδικασίας, έγγραφη απόσυρση όλων των υποχωρήσεων Χριστόφια από μελλοντική νέα διαδικασία και αποχώρηση. Η επιλογή αυτή, οπωσδήποτε δεν θα είναι αναίμακτη, όμως, οι συνέπειές της θα είναι ανατρέψιμες…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου