Τουρκικές απειλές με φόντο την ενέργεια

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, προσφάτως, από τις Βρυξέλλες ότι: «Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, όπου το κεφάλαιο της Ενέργειας μπλοκαριστεί, τότε θα αναθεωρήσουμε τη θέση μας σχετικά με τον Ναμπούκο». Η δήλωση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη απειλή κατά της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, η οποία στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της γηραιάς ηπείρου, για φυσικό αέριο, από τη Ρωσία.

Η ανωτέρω δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με την αναφορά του υποψηφίου επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, του Τσέχου Στέφαν Φούλε, ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα – κλειδί, είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ενέργειας και η ένταξή της είναι ο καλύτερος μοχλός που διαθέτουμε για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό της», δημιουργούν το νέο σκηνικό πιέσεων, που θα υποστούν Λευκωσία και Αθήνα, για να συναινέσουν στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την Ενέργεια. Τη διαπίστωση αυτή ενισχύει το διάβημα του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, προς τον υπουργό εξωτερικών της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, για άνοιγμα του κεφαλαίου για την Ενέργεια. Το ανησυχητικό είναι ότι ο τελευταίος δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν…

Ως γνωστό, το κεφάλαιο «Ενέργεια» περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι κεφαλαίων που «πάγωσε», μονομερώς, η Κυπριακή Δημοκρατία στη δεκεμβριανή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία, όμως, φαίνεται αποφασισμένη, μέσω του κεφαλαίου αυτού, να εκβιάσει ολόκληρη την Ένωση με στόχο την πλήρη ένταξή της. Ίσως αυτή να είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, να αλλάξει τακτική και με διεκδικητικό και επιθετικό τρόπο να «παίξει», ως βασικός παίκτης, το χαρτί της Ενέργειας. Προσωπικώς, δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα περιέχει το επόμενο τουρκικό πακέτο προτάσεων, που θα κομίσει ο κατοχικός ηγέτης, αν υποκύψουμε και αυτή τη φορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου