Μια φανταστική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ



«Απευθυνόμενος προς εσάς, τους ηγέτες των κρατών μελών του ΟΗΕ και τους λαούς που εκπροσωπείτε, έχω την υποχρέωση να αναφερθώ στις αρχές επάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν, αρχικά, η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) και, μετέπειτα, ο ΟΗΕ και οι οποίες καταπατούνται κατάφωρα στη δική μου πατρίδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.
Το 1918 και εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον, στο ιστορικό διάγγελμα των «δεκατεσσάρων σημείων», έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία «μιας ένωσης των εθνών με σκοπό την παροχή αμοιβαίων εγγυήσεων για την πολιτική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές χώρες και την ειρηνική διευθέτηση των διεθνών διαφορών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η Διεθνής Ειρήνη». Στη βάση αυτή ιδρύεται τον επόμενο χρόνο η ΚτΕ. Έμελλε, όμως, να προσκρούσει στα αναδυόμενα κύματα του φασισμού και του αναθεωρητισμού.

Εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός νέου αποτελεσματικότερου διεθνούς οργανισμού, που θα διασφάλιζε την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η κατάληξη ήταν η δημιουργία του ΟΗΕ, με υπέρτατο κείμενο τον Καταστατικό Χάρτη του και με αυξημένη ισχύ έναντι οποιουδήποτε άλλου κειμένου, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 103.

Μεταξύ των βασικών αρχών του Καταστατικού Χάρτη, που όλοι εμείς οφείλουμε ευλαβικά να υπηρετούμε, είναι η υποχρέωση κάθε μέλους να απέχει από την απειλή ή χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας οιουδήποτε άλλου κράτους (άρθρο 2 παρ. 4).
Το 1974, η Τουρκία, παραβιάζοντας τη θεμελιώδη αυτή αρχή, εισέβαλε στη χώρα μου και έκτοτε κατέχει, παρανόμως, το 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα αυτής της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής είναι χιλιάδες νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και ο εκτοπισμός από τις πατρογονικές εστίες και η προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του πληθυσμού της πατρίδας μου.

Η παράνομη εισβολή καταδικάστηκε με σειρά ψηφισμάτων τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενδεικτικώς, σας αναφέρω το ομόφωνο Ψήφισμα 3212 της Γενικής Συνέλευσης, της 1ης Νοεμβρίου 1974, το οποίο στη δεύτερη παράγραφο καλεί «σε ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και της ξένης στρατιωτική παρουσίας και προσωπικού από τη Δημοκρατία της Kύπρου και τον τερματισμό οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις υποθέσεις της». Στην πέμπτη παράγραφο «θεωρεί ότι όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν επείγοντα μέτρα προς τον σκοπό αυτό». Το περιεχόμενο του Ψηφίσματος 3212 επιβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το Ψήφισμα 365, της 13ης Δεκεμβρίου 1974.

Ακολούθησε σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που βεβαιώνουν τον παράνομο χαρακτήρα της τουρκικής επέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία όχι μόνο δεν υποχρεώνονται σε συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ, αλλά, το 1983, προχωρούν στην αποσχιστική ενέργεια της μονομερούς ανακήρυξης «κρατικού μορφώματος», κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου. Ακολούθησαν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασαν αυτή την ενέργεια, αλλά και τον παράνομο εποικισμό που επιχειρείται συστηματικά από την Τουρκία, με σκοπό να νοθεύσει το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου και ζητείται η μεταβίβαση της πόλης της Αμμοχώστου από τις κατοχικές αρχές στη διοίκηση των ΗΕ.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν υποχρεώθηκε σε συμμόρφωση με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται περαιτέρω. Πλέον, απειλεί και παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ της, με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό, με τη χρήση τουρκικών πολεμικών πλοίων, σε αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ τού γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI, στις αρχές του τρέχοντος χρόνου.

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ενώπιον ενός αποσταθεροποιητικού δρώντος, την Τουρκία, με επεκτατικές βλέψεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οφείλει να ενεργήσει αποτελεσματικότερα, για να αποτρέψει την οποιαδήποτε κλιμάκωση και για να αποκαταστήσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις σε ένα μικρό μεν, ισότιμο δε μέλος του ΟΗΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ για την ακρόαση και εύχομαι στην επόμενη Γενική Συνέλευση να μη χρειαστεί να αναφερθώ εκ νέου στις παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τις οποίες υφίσταται η πατρίδα μου, αφού θα έχουν τερματιστεί μέσω μιας συμφωνίας, που θα καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία ένα «κανονικό κράτος». Δηλαδή, ένα κράτος πραγματικά ανεξάρτητο, χωρίς ξένες αναχρονιστικές εγγυήσεις και πλήρως απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα, με αποκατεστημένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες του.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου