Η απειλή αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ» το 2004 και σήμερα


Η σταδιακή πολιτική και διπλωματική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με αποκορύφωμα την -για πρώτη φορά- πρόσκληση Τ/κ ηγέτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και την εκεί εξίσωση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, είναι ένα γεγονός που διαπιστώνουν πολιτικοί αναλυτές εντός και εκτός Κύπρου, πλην της Πινδάρου. Αυτό, όμως, που ξενίζει περισσότερο είναι η υπερασπιστική γραμμή που υιοθέτησε η ηγεσία του ΔΗΣΥ, για να δικαιολογεί τις διαδοχικές διπλωματικές διολισθήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ταυτόχρονη αντίστροφη πορεία του ψευδοκράτους, συνεπεία των άστοχων χειρισμών και των εκκωφαντικών παραλείψεων της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Κυρίως από το Νταβός και εντεύθεν, οι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ προσπαθούν να παρουσιάζουν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την εξίσωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ως περίπου διπλωματική «επιτυχία» και «πρόοδο» προς την κατεύθυνση της λύσης. Προφανώς, όμως, είναι μια ακόμα «έξυπνη» επικοινωνιακή διαχείριση, ενός ακόμα διπλωματικού «Βατερλό». Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνιακής τακτικής, συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν τη συνθηκολόγηση επί των τουρκικών απαιτήσεων ως «συμβιβασμό χωρίς νικητές και ηττημένους», ωσάν και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών είναι ποδοσφαιρικός αγώνας ή παρτίδα πόκερ.

Πρέπει, όμως, να θυμίσουμε ότι το βασικότερο επιχείρημα των ιδίων, παραμονές του δημοψηφίσματος του 2004, ήταν ακριβώς ότι ένα πιθανό ΟΧΙ των Ε/κ, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο ΝΑΙ των Τ/κ, εγκυμονούσε τον κίνδυνο σταδιακής πολιτικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Έλεγαν ακόμα ότι η αναβάθμιση ήταν κάτι που θα επεδίωκε (και ήταν σίγουροι ότι θα πετύχαινε) η διεθνής κοινότητα για να τιμωρήσει τους «ξεροκέφαλους» Ε/κ, που διέψευσαν τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από Ε/κ πολιτικούς, οι οποίοι βλακωδώς διαβεβαίωναν τους ξένους συνομιλητές τους ότι οι αντιστάσεις των Ε/κ έχουν καμφθεί και ότι το ΝΑΙ ήταν περίπου δεδομένο.

Και όντως έγιναν κάποιες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα, όπως π.χ. η επίσκεψη του τότε βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, οι οποίες βεβαίως, λόγω της έντονης αντίδρασης της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, τερματίστηκαν εγκαίρως. Δυστυχώς, όμως, με την αλλαγή σκυτάλης και την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Χριστόφια το 2008, άνοιξε ένας νέος κύκλος προσπαθειών για την αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος με αποκορύφωμα την επίσκεψη -για πρώτη φορά- του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο λεγόμενο «προεδρικό» των κατεχομένων.

Οι προσπάθειες αναβάθμισης συνεχίζονται και επί Προεδρίας Αναστασιάδη με αποκορύφωμα, όπως έχουμε προαναφέρει, την πρόσκληση, υποδοχή και παρουσία του κ. Ακιντζί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου ο στόχος ήταν διττός, δηλαδή τόσο η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όσο και η ταυτόχρονη υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι συναγερμικές κασσάνδρες του 2004 ταύτιζαν την επαπειλούμενη αναβάθμιση του ψευδοκράτους με «Μικρασιατική Καταστροφή», ενώ η σημερινή -πραγματική- αναβάθμιση χαρακτηρίζεται ως «επιτυχία», «πρόοδος» και «καλό κλίμα». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου