Ο κ. Λόρδος και τα «κούτσουρα»

Νιώθω την ανάγκη να δώσω μίαν απάντηση στο άρθρο του κ. Λόρδου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (12/7/2009) με τίτλο «Ντροπή για τα κόμματα και τους ηγέτες».

Στο άρθρο του, ο κ. Λόρδος, βάλλει κατά πάντων για τη μη εφαρμογή του νεοαποικιακού μέτρου για εισαγωγή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω GCE. Κατανοώ, βεβαίως, την ανάγκη του να υπερασπιστεί τα γαλαζοαίματα τέκνα της «υψηλής κοινωνίας» (λόγω παχουλής τσέπης) στην οποία ανήκει ο κ. Λόρδος. Όμως, οι ανακρίβειες που αναφέρει πρέπει να απαντηθούν.

Λέει, λοιπόν, ο εν λόγω κύριος «ντροπή στους καθηγητές που πολλοί από αυτούς εισήχθησαν ως φοιτητές σε διεθνή πανεπιστήμια με τα ίδια ακριβώς διεθνή πιστοποιητικά». Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου (εκτός από την Αγγλία, τη Μάλτα, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και τη Σρι Λάνκα – εκτός αν αυτές είναι οι χώρες που έχουν «παγκοσμίου κύρους πανεπιστήμια» κ. Λόρδε – μια απλή έρευνα στη Βικιπαίδεια με τη λέξη κλειδί “GCE” θα σας πείσει), δεν γίνονται αποδεχτά τα GCE. Αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο πολυταξιδεμένος κ. Λόρδος.

Πιο κάτω στο άρθρο του, ο κ. Λόρδος, κατηγορεί τους καθηγητές (αν είναι δυνατόν) ότι «εξασκούν παράνομα δεύτερο επάγγελμα [..] τα φροντιστήρια». Φαίνεται ότι για την οικονομική ελίτ που εκπροσωπεί ο κ. Λόρδος μόνο οι μισθωτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ενισχύσουν, μερικώς, το εισόδημά τους. Αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των ξενοδοχειαρχών κατά τον κ. Λόρδο.

Ο κ. Λόρδος, στο άρθρο του, προσπαθεί να μειώσει το κύρος των Παγκύπριων Εξετάσεων, αφού αναφέρεται στα GCE ως «πολύ ανώτερα διεθνή πιστοποιητικά». Βεβαίως, ο κ. Λόρδος δεν μπορεί να ανεχθεί το γεγονός ότι στις Παγκύπριες Εξετάσεις οι διορθωτές δεν βαθμολογούν με βάση το επίθετο του εξεταζόμενου ή τις καταθέσεις του πατέρα του σ’ ελβετικές τράπεζες. Επίσης, πρέπει να ξέρει ότι πολλοί μαθητές του δημόσιου Λυκείου (τα «κούτσουρα», όπως τα αποκαλεί ο κ. Λόρδος) περνούν τα GCE με βαθμό Α από την πρώτη τάξη.

Όσο για το χαρακτηρισμό «κούτσουρα» που μοιράζει απλόχερα και γενικευμένα, ο ανωτέρω κύριος, στους αποφοίτους των δημοσίων σχολείων, έχω να του πω ότι αυτά τα «κούτσουρα» ξεκινούν από το μηδέν. Χωρίς «πλάτες» και γνωστά «επώνυμα». Πολλά τέτοια «κούτσουρα» κοσμούν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και τιμούν τους γονιούς τους που τους ανάγιωσαν, τους καθηγητές τους που τους έμαθαν γράμματα και τη μικρή μας Κύπρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου