Ομιλία στο πλαίσιο της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για την απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών

 



Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για τον προσφυγικό κόσμο.

Και είναι ιστορική μέρα, γιατί ένα διαχρονικό αίτημα του προσφυγικού κόσμου περνά από τη σφαίρα των διακηρύξεων στην πράξη, ή τουλάχιστον στη δημιουργία του πλαισίου εφαρμογής του.

Σήμερα, δημιουργούμε το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο για την εκπλήρωση μέρους του χρέους και της υποχρέωσης της Πολιτείας απέναντι στους εκτοπισθέντες.

Παραχωρούμε στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ένα επιπλέον εργαλείο για την εκπλήρωση της αποστολής του:

Τη δυνατότητα ετήσιας αποζημίωσης των εκτοπισθέντων της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, για την απώλεια χρήσης και κάρπωσης των κατεχομένων περιουσιών τους.

Ένα ώριμο και δίκαιο μέτρο. Το πλέον δικαιότερο μέτρο, γιατί δεν είναι οριζόντιο. Η όποια αποζημίωση θα είναι αναλογική και θα υπολογίζεται στη βάση της αξίας της κατεχόμενης περιουσίας ενός εκάστου των εκτοπισθέντων.

Πέραν από την αυτονόητη στόχευση, της έστω μερικής αποκατάστασης της φερεγγυότητας των προσφύγων, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επιδιώκουμε και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ δεύτερης ή και τρίτης γενιάς προσφύγων με τις κατεχόμενες πατρογονικές περιουσίες.

Και οπωσδήποτε επιδιώκουμε να περιορίσουμε την προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα. Εκεί, δηλαδή, που ξεπουλιούνται ελληνοκυπριακές περιουσίες στο Τουρκικό κράτος έναντι πινακίου φακής.

Γιατί, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι Κυπριακό Πρόβλημα θα υπάρχει, πρωτίστως, όσο υπάρχουν κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες, που διεκδικούνται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

 

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατά τη διαβούλευση, που έγινε εντός και εκτός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ακούστηκαν μεμονωμένες φωνές περί αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, με επίκληση του άρθρου 80 του Συντάγματος.

Πρέπει να πούμε ότι με την προς ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία δεν αυξάνονται τα έξοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως νομοθετικό σώμα, δεν καθορίζουμε ούτε το ύψος της αποζημίωση, ούτε τον τρόπο καταβολής της.

Ως νομοθετικό σώμα, θεσμοθετούμε το εργαλείο, ως δυνητική επιλογή στη φαρέτρα της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έχει και τον τελικό λόγο, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους.

Γι’ αυτό, ευελπιστούμε ότι, αν και εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση νόμου υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια, δεν θα τύχει περιπέτειας αναπομπής ή και αναφοράς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο μέτρο στο προεκλογικό του πρόγραμμα, το 2018.

 

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ενώπιόν μας υπάρχει και μια τροπολογία από το ΑΚΕΛ, για περιορισμό των δικαιούχων της αποζημίωσης στα φυσικά πρόσωπα, με το εύλογο επιχείρημα ότι, αποκλείοντας τα νομικά πρόσωπα, αυξάνεται το ύψος της αποζημίωσης για τα φυσικά πρόσωπα.

Θεωρούμε ότι, ως νομοθετικό σώμα, δεν θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη δυσμενή διάκριση, ειδικότερα όταν σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου από σύνολο 106,358 ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας, οι 105,612 ήταν φυσικά πρόσωπα και μόνο 746 ήταν νομικά πρόσωπα.

Πέραν τούτου, κάνοντας αυτόν τον διαχωρισμό, πιθανό να αδικήσουμε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούσαν ως νομικά πρόσωπα.

Η εύλογη στόχευση, που επιδιώκεται με την τροπολογία του ΑΚΕΛ, μπορεί να ρυθμιστεί, αρμοδίως, μέσω των κανονισμών του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, είτε αποκλείοντας τα νομικά πρόσωπα είτε ορίζοντας ανώτατο όριο αποζημίωσης.

 

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν κλείσω θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τον πρόεδρο και το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για την καθολική στήριξη στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Θέλω, όμως, να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Κερύνειας κ. Σοφοκλή Φυττή για τις άοκνες προσπάθειές του, οι οποίες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να μπορούμε σήμερα να έχουμε ενώπιόν μας προς ψήφιση τη θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης και κάρπωσης των κατεχόμενων περιουσιών μας.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στον έμπειρο και ικανότατο κοινοβουλευτικό συνεργάτη του ΔΗΚΟ κ. Αντρέα Νικηταρά για τη δική του σημαντική συμβολή στην προετοιμασία της συγκεκριμένης πρότασης νόμου.

 

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου