Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Η ανακοίνωση και η δρομολόγηση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, πέραν του ότι είναι μια νέα κατάφωρη παραβίαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δημιουργία νέων παράνομων τετελεσμένων επί του εδάφους, βαθαίνει περαιτέρω την αποτελμάτωση του Κυπριακού και μηδενίζει τις πιθανότητες συνολικής λύσης, εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκτροχιάσει οριστικά και αμετάκλητα τη μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση στη λογική της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση έναντι εδαφικής αναπροσαρμογής ως αντάλλαγμα.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση είναι μια ακόμα αποτυχία του ΟΗΕ, ο οποίος αποδεικνύεται ανήμπορος να επιβάλει την τήρηση των δικών του ψηφισμάτων. Ειδικότερα, των εν Κύπρω απεσταλμένων του, που παρακολουθούν τις εξελίξεις ως παθητικοί θεατές. Είναι, επίσης, ένα ακόμα κραυγαλέο άδειασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Η εν γένει στάση της ΕΕ απέναντι στις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Τουρκίας περιγράφεται πλήρως από τη φράση του Τσώρτσιλ, αναφερόμενος στην πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Χίτλερ, "μοιάζει με κάποιο που ταΐζει ένα κροκόδειλο με την ελπίδα να τον φάει τελευταίο". Η επιτήδεια ουδετερότητα του ΟΗΕ και της ΕΕ έχει αποθρασύνει την Τουρκία σε τέτοιο βαθμό, που θεωρεί ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, όπου τα νομικά κείμενα και οι διεθνείς συμβάσεις δεσμεύουν όλους τους άλλους εκτός από την ίδια.

Εντός Κύπρου, οι θιασώτες της ιδιόμορφης κυπριακής ρεαλιστικής σχολής βιάστηκαν και πάλι να πανηγυρίσουν για την (προσωρινή) αποχώρηση του Γιαβούζ και την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού. Πρόλαβαν να κάνουν νουθεσίες για την αναγκαιότητα «γενναίων αποφάσεων» (βλ. υποχωρήσεων), ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης. Εντούτοις, είδαν για μια ακόμα φορά την πολιτική των ψευδαισθήσεων να θρυμματίζεται στα βράχια της τουρκικής προκλητικότητας.

Η νέα αυτή κραυγαλέα παρανομία της Τουρκίας και η εκ νέου θυματοποίηση της πόλης της Αμμοχώστου και των νομίμων κατοίκων της θα πρέπει να αποτελέσει το τέλος των ψευδαισθήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός της Κύπρου. Η Τουρκία είναι ο διεθνής παραβάτης στην ευρύτερη περιοχή μας και οι οποιεσδήποτε κινήσεις κατευνασμού της εκλαμβάνονται ως αδυναμία που εκτρέφει την αδηφαγία της. Μόνο οι θεσμικές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς και ο περιφερειακός οικονομικός και ενεργειακός αποκλεισμός της θα θέσουν πραγματικά διλήμματα σε λαό και ηγεσία στην Τουρκία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου