Δημοκρατική Νομιμοποίηση και «Ενότητα»

Έχουμε ακούσει αμέτρητες δηλώσεις - εκκλήσεις των πολιτικών ηγετών για «ενότητα». Έχουμε διαβάσει στον Τύπο δεκάδες άρθρα για την αναγκαιότητα επίτευξης «μίνιμουμ ενότητας». Ουδείς, όμως, νουνεχής πολίτης αυτού του τόπου, διαφωνεί ότι η «ενότητα» μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρέπει να αποτελεί πρώτιστη επιδίωξη όλων. Άρα, το ζητούμενο είναι γιατί δεν επιτυγχάνεται η πολυπόθητη «ενότητα». Και αφού απαντηθεί το γιατί, μπορούμε, τότε, να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα απαλλαγούμε από την επιζήμια σημερινή κατάσταση των εκατέρωθεν κατηγοριών.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν επιτυγχάνεται «ενότητα» στο εσωτερικό μέτωπο είναι ξεκάθαρη και έγκειται, στο μεγαλύτερο βαθμό, στις ανομιμοποίητες «γενναίες προσφορές» του Προέδρου Χριστόφια προς τους Τούρκους. Συνεπώς, η λύση στο γόρδιο δεσμό της επιδιωκόμενης μεν, ανέφικτης δε, «ενότητας» είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση των άνευ ανταλλαγμάτων, οδυνηρών υποχωρήσεων του Προέδρου Χριστόφια. Ήδη, τέσσερα κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων) τάσσονται υπέρ της απόσυρσης των προτάσεων Χριστόφια για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή εποίκων και στάθμιση της ψήφου των ελληνοκυπρίων. Και αφού, οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα επηρεάσουν καθοριστικά το περιεχόμενο της λύσης, οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν, ευθέως, αν αποδέχονται ή όχι σχέδιο λύσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται. Μετά από μια εποικοδομητική και εις βάθος συζήτηση εντός της Βουλής, θα μπορούσαν, τελικώς, τα πολιτικά κόμματα να δώσουν, δια της ψήφου των βουλευτών τους, (έστω έμμεση) δημοκρατική νομιμοποίηση στις υποχωρήσεις Χριστόφια. Μόνο τότε, θα μπορεί να απαιτηθεί καθολική στήριξη της πολιτικής του Προέδρου Χριστόφια. Αλλιώς, αν οι «γενναίες προσφορές» καταψηφισθούν, τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει ν’ ανακρούσει πρύμνα και να εγκαταλείψει τη λογική των μονομερών υποχωρήσεων.

Αν η «ενότητα» δεν αποτελεί, απλώς, ένα ακόμα εύηχο σύνθημα, αλλά αποτελεί πραγματική επιδίωξη για την πολιτική ηγεσία μας, τότε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Έτσι, θα τερματιστεί η ανέξοδη δημαγωγία όσων τάχατες αντιπολιτεύονται (πάντα εκτός Εθνικού Συμβουλίου) και όσων τάχατες διαφωνούν, αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστόφια παραμένοντας στο κυβερνητικό σχήμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανθεκτικότητα Ερντογάν

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ ότι θα γίνω πολιτικός. Ούτε ξέρω αν θα γίνω ποτέ.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη αξιολόγησης της ισχυριζόμενης ανηλικότητας αιτητών ασύλου